Plastitler

 
  Plastitler yapı, biçim ve görev bakımından çeşitlilik gösteren çift zarlı organellerdir. Bitki hücrelerinde, kimi ökaryot bir hücrelilerde ve alglerde mevcuttur. Hayvan ve mantar hücrelerinde bulunmamaktadır. Plastitler renk ve görevlerine göre, kloroplastlar, kromoplastlar, lökoplastlar olmak üzere üç türlüdür. Plastit türleri, çevresel koşulların değişimiyle birbirine dönüşebilir.

-Kloroplast, disk, küre yahut oval şeklinde, çift zarlı, yeşil renkli plastitlerdir. Kloroplastın içerisi renksiz bir ara madde olan stroma (matriks) sıvısı ile doludur.

-Stromada, fotosentez enzimleri, kloroplasta ait DNA ve RNA, ribozom organeli mevcuttur.

-Kloroplast organeli de tıpkı mitokondri benzeri, gereksinim duyduğu kimi proteinleri sentezleme, büyüme, kendi metabolizmasını yönetme, çekirdeğin kontrolünde kendisini çoğaltma olaylarını gerçekleştirir.

-Kloroplastın içinde stromaya gömülmüş halde gra-num ismi verilen zarlı bir yapı mevcuttur. Fotosentez için zaruri güneş enerjisini soğuran yeşil renkli klorofil pigmenti; bu zarların üzerinde mevcuttur.

-Klorofil güneş enerjisini ATP ye çevirir.

-Kloroplastlar, bitkinin yeşil organlarında, yüksek alglerde ve kimi ökaryot bir hücreli canlılarda mevcuttur. Fotosentez yapan bakterilerdeyse klorofil pigmenti sitoplazmada dağınık halde mevcuttur.

-Kloroplastın Görevi:

-Fotosentezi gerçekleştirir. Fotosentez olayında,

-CO2 ve H2O dan güneş enerjisi ve klorofil pigmentinin yardımıyla organik besin üretilir ve serbest O2 ortaya çıkar.


-Kloroplastta üretilen ATP'ler sitoplazmaya verilmez. Kloroplastın içinde fotosentez reaksiyonlarında (tepkimelerinde) kullanılır.
 
-Likopen domatese kırmızı renk verir.

-Ksantofil limona sarı renk verir.

-Kromoplastlar ksantofil (sarı), karoten (turuncu), likopen (kırmızı) benzeri değişik renkte pigmentleri bulundururlar.

-Lökoplastlar, bitkilerin kök, toprak altı gövdesi ve tohum benzeri depo organlarının hücrelerinde bulunan renksiz plastitlerdir. Lökoplastlar, uzun süre ışık alır ise şayet kloroplasta dönüşebilir. Bitkinin türüne göre lökoplastlarda nişasta, yağ ve protein depolanır.
 

KAYNAK: www.muhteva.com/plastitlerin-yapisi-ve-ozellikleri-t279312.html